Traditii din Islanda

Melodii Rimur (rímnalög):

Rimur sunt cicluri lungi de versuri poetice jumătate cântate. Poezia Rimur este înrădăcinată în literatura veche a țării și cel mai vechi manuscris păstrat este din secolul al XIV-lea. În multe cazuri, poezia Rimur este transformata direct din Sagas și Eddas și conțin multe din aceleași teme. Epoca de aur Rímur a fost in secolele 18 si 19. Rimur în acest moment sunt cântate cel mai frecvent la ferme în timpul unei ceremonii de noapte, caz în care familiile se vor întâlni în camera de zi și în timp ce ei continua cu munca - răzuire piei de oaie, cusut, tesut, etc. - cineva cânta de multe ori Rimur, fie din multele manuscrise care au fost scrise, sau pur și simplu din memorie. Performerul, numit kvæðamaður, cânta aceste povești in timp ce oamenii lucra la lumina lumânărilor. Cântarea amintește de stiluri europene antice, cum ar fi incantarea Gregorian. Melodiile prezintă adesea o asemănare cu descântece din Orientul Mijlociu, dar nu există legături evidente între islandeză rimur-melodii și scalele arabe. Melodiile nu vin cu ritmuri inerente, dar urmeze ritmul textului și interpretarea kvæðamaður, ceea ce face fiecare melodie și fiecare spectacol unic.

 In continuare vom prezenta citeva grupuri,cintareti si tipuri de muzica.

I. Funi: Bára Grímsdóttir și Chris Foster - http://www.funi-iceland.com/

Bára și Chris sunt cei mai cunoscuti cântareti de muzica tradiționala din Islanda și Anglia. Ei au început să lucreze împreună în 2001, insuflând un suflu nou în cântece, care au fost ascunse de prea mult timp în înregistrări vechi, cărți și manuscrise. Bára și Chris au concertat pe scară largă în Europa continentală, precum și în întreaga Islanda și Marea Britanie. Ei au efectuat, de asemenea, concerte în China, și au făcut opt vizite în SUA, la festivaluri, concerte, școli de vară și au aparut la radio și TV. În anul 2009 au început să predea primul curs de studii în muzica tradițională islandeză la Academia de Arte din Islanda.

Bára Grímsdóttir este unul dintre cei mai buni cântăreți tradiționali din Islanda. Ea este, de asemenea, foarte respectata în Islanda în calitate de compozitor, în special in muzica vocala. Ea si-a început viața înconjurata de cântecele populare ale părinților și bunicilor ei la ferma familiei Grímstunga în nordul Islandei. Bára are un interes deosebit în poezia rímur vechi și tehnicile lor de performare, dar ea, de asemenea, cântă și în alte stiluri tradiționale, atât laice și religioase. În calitate de compozitor, Bára continuă să se bazeze pe muzică tradițională islandeză.

Chris Foster a crescut în Somerset, în sud-vestul Angliei. El a fost descris recent ca fiind "unul dintre cei mai buni cantareti si mai atenț acompaniatorii de chitară, inventiv in cântecele populare englezesti, meritând statutul legenda". De-a lungul ultimilor 40 de ani, el a facut un tur in Marea Britanie, Europa, Canada și SUA. El a inregistrat sase albume solo dar mai lucreaza si la mai multe proiecte de colaborare. Pe scenă, el atrage publicul în lumea antică a povestirii prin cântec. 

a. Soarele (Solin) de pe CD-ul Funi (2003) Bára Grímsdóttir cântă patru catrene scrise de mama ei. Cantecul a fost învățat de la tatăl ei.

b. Munca mea (Mitt var starfið de pe CD-ul Funi (2003) Acest poem este de Theodorei Thoroddsen (1863-1954) poetă cunoscuta cel mai bine pentru Vers rhyming. Ea a avut treisprezece copii cu soțul, Skúli Thoroddsen, și fără îndoială, a avut multe șosete de reparat! Un cantec neobișnuit este de la Svarfaðardalur si a fost colectat prin Hallgrímur Helgason. A se vedea traducerea în videoclip. 

 II. Steindór Andersen este cel mai distins cantaret de rímur, poezia rímur fiind un patrimoniu cultural important al națiunii islandeze. Colaborarea sa cu grupul islandez Sigur Ros, rezultă în turnee în Europa și Statele Unite, si a stârnit un interes fără precedent pentru această formă muzicală până acum neglijată. Steindór a lucrat ca pescar,  în calitate de căpitan al propriei sale nava numita idunna.

a. Munții din est, frumusete-albastru (Fjöll í austri fagurblá) din Rímur EP cu Steindór și Rós Sigur (2001). Versuri de Sveinbjörn Beinteinsson.

b. Încă mă întorc de la mauri la rece (Kem Eg enn af köldum heiðum) din Rímur EP cu Steindór și Rós Sigur (2001). Versuri de Sveinbjörn Beinteinsson.

c. versetul de primăvară (Vorvísur) de Guðmundur skólaskáld, efectuate la Era Muzeul heringului din Siglufjordur pentru reuniunea anuala a Rímur-cântăreți în Islanda în 2014.

d. Calatoriile la Breidarfjordur în primăvara anului 1922 (A Ferd til Breiðafjarðar vorið 1922) din Rímur EP cu Steindór și Rós Sigur (2001). Versuri de Jon S. Bergmann.

 Quint-song (tvísöngvar)

Quint song sunt, fără îndoială, cele mai remarcabile tradiții muzicale ale Islandei. Acestea au fost practicate timp de cel puțin 700 de ani, dar secolul 20, cu accesul facil la muzică din întreaga lume, aproape l-au condus la dispariție. În cazul în care nu ar fi fost eforturile neobosite ale rev Siglufjrodur lui. Bjarni THORSTEINSSON (1861-1938), care a transcris mai multe Quint-songs și le-a inclus în volumul său de Folk islandez Songs (cartea lui de aproape 1000 pgs. Íslensk Þjóðlög), această comoară de muzică islandeză s-ar fi fost pierdut. Caracteristicile de bază ale Quint-songs este că are două voci care se deplasează în cea mai mare parte în cincimi paralele și adesea în modul Lydian.

Există două tipuri de Quint-songs. Un anumit tip, se aplică pe patru rânduri - linia 1 și 3 se cântă la unison, linia 2 și 4 în cincimi paralele. Alt tip, care este mai puțin cunoscut, are o voce secundară pe tot parcursul piesei, care poate fi deasupra sau dedesubtul melodie, cel mai adesea cu o cincime, la intervale neregulate.

I. Iată un exemplu de primul tip de Quint-song:

a. Pârâul (Lækurinn) de la Vocile DVD din Islanda a publicat Music Center Folk din Siglufjordur (2009). Efectuate de către frații Örn Magnusson și Sigursveinn Magnusson. Poezie de Gisli Olafsson. https://www.youtube.com/watch?v=PMredF5I6Lc

II. Iată câteva exemple de sunet de al doilea tip de Quint-song efectuate de către membrii RIMA, societatea de cântăreți rimur în Fjallabyggd. Membrii RIMA întâlnesc, în medie, o dată pe săptămână, în timpul lunilor de iarnă și canta pentru turisti precum si la ocazii speciale pe tot parcursul anului.

a. Omul de exemplu þig, mey (îmi amintesc de tine, fată) realizat de Gustaf Danielsson și Örlygur Kristfinnsson. Poezie de Jónas Hallgrímsson.

b. Kláusarvísur (vers despre Farmhand KLAUS) efectuate de Gustaf Danielsson și Örlygur Kristfinnsson. Versuri de Bjarni Thorarensen.

c. Thad mælti móðir min (Așa a vorbit mama mea) efectuate de Gustaf Danielsson și Örlygur Kristfinnsson. Versuri de Egill Skallagrímsson.

d. Feigur Fallandason (numele unui om) efectuat de Gudrun Ingimundardóttir și Svanfríður Halldórsdóttir. Versuri de Hjalmar Jónsson de la bola. e. Ölerindi (un cântec de băut) efectuate de Gudrun Ingimundardóttir și Svanfríður Halldórsdóttir. Poezie de Hallgrímur Petursson f. Fönnin úr hlíðinni för (Zăpada din stânga deal) efectuate de Gudrun Ingimundardóttir și Svanfríður Halldórsdóttir. Traducere Benedikt Gröndal a unui poem de Homer.

 Cântece populare (þjóðlög)

I. Spilmenn Ríkínis este o trupa de familie, ale cărei sesiuni de practică, au avut loc la domiciliu, în vestul Reykjavík, Ólafsfjörður și la Holar, nordul Islandei, iar la Kongegaarden în Korsor, Danemarca. Spilmenn Ríkínís a dat prima lor interpretare publică la Festivalul Berjadagar din Islanda de Nord în august 2006. Acestea au apărut deoarece la mai multe concerte atât la nord și sud Islanda. Spilmenn Ríkínís efectua muzică din cărți islandeză vechi și manuscrise, cu privire la instrumentele care sunt cunoscute a fi fost jucat în Islanda în vremurile de demult. Este imposibil de spus dacă sună acum muzica așa cum a făcut-o atunci, dar cântând muzica, și jucând aceste instrumente tradiționale, pare să trezească un sunet lung pierdut - ca și în cazul în care ne redescoperă o realitate care a fost în noi toți de-a lungul, fără știrea noastră. A se vedea acolo pagina de Facebook aici https://www.facebook.com/spilmennrikinis

a. Vel er þeim er vinskap bindur efectuate de Spilmenn Ríkínis și aranjate de Örn Magnússon, unul dintre membrii. Atât cântecul și versurile sunt din manuscrisul Melodia (1660) .Acest a fost înregistrată în 2013 pentru emisiunea de televiziune Útúrdúr, la Serviciul islandez Național al Audiovizualului (RUV). https://www.youtube.com/watch?v=f0Hx_4_rle8

b. Ny UPP Rann THIN sól efectuat de sumar Spilmenn Ríkínis și aranjate de Örn Magnússon, unul dintre membrii. Atât cântecul și versurile sunt de la rev. Bjarni THORSTEINSSON Cartea lui islandeză Cântece populare (Íslensk þjóðlög) .https: //www.youtube.com/watch? V = Bup4AnAk3A4

c. Amorsbönd og byrði Thung realizată de Spilmenn Ríkínis și aranjate de Örn Magnússon, unul dintre membrii. Cântec și versurile sunt în rev. Carte Cântece populare islandeză Bjarni THORSTEINSSON lui (Íslensk þjóðlög), și, de asemenea, în manuscris. Melodia https://www.youtube.com/watch?v=vdamskHbgbE

II. Ragnheiður Gröndal (Ragga) a fost descrisă ca fiind una dintre cele mai remarcabile voci din Islanda. Ragga este un câștigător de patru ori a Premiilor muzicale islandeze și albumele ei s-au vandut peste 35.000 de exemplare în Islanda. Ea a explorat muzică populară islandeză în diferitele sale forme, din 2003 rezultând în albumul 'Þjóðlög' (Folk Songs) 2006. Albumul a primit aprecieri critice în Islanda, fiind descris ca fiind unul dintre cele mai bune albume ale anului. La începutul anului 2009 a extins proiectul, punind bazele Ansamblului Folcloric Islandez , în colaborare cu fratele ei Haukur Gröndal și chitaristul renumit Guðmundur Petursson. Proiectul s-a concentrat apoi pe rearanjarea, în cât mai multe moduri colorate posibil, a frumoaselor povești găsite în folclorul islandez, cu un accent deosebit pe elementele ritmice din muzica. Cu doi percutionisti, un chitarist, clarinetistul populară și interpretare specială a versurilor antice și melodii folclorice Ragga, grupul a găsit un sunet nou, proaspăt, inspirat de tradițiile populare adânc înrădăcinate. Ragga și Ansamblul Folcloric Islandez a lansat albumul de debut Tregagás în octombrie 2009.

a. Ei er andvakan DUMNEZEULE, un cântec popular islandeză realizat de Ragga Gröndal & islandez Ansamblul Folcloric la Radio Național al Islandei Public (RUV) .Acest cântec este pe albumul Tregagás cu Ragga Gröndaæl & Ansamblul Folcloric islandez, realeased 2009. https: // www.youtube.com/watch?v=8flt3npLMsg&list=PLrs4VGJJl5Jn30fRXTHvdvHJGPFZzwZvv&index=22

b. Blástjarnan un cântec popular islandeză realizat de Ragga Gröndal. De pe CD-ul Þjóðlög (Folk Songs), lansat 2008 https://www.youtube.com/watch?v=4B09sZcGY5w

c. Fram un Regin fjallaslóð un cântec popular islandeză realizat de Ragga Gröndal. De pe CD-ul Þjóðlög (Folk Songs), lansat 2008 https://www.youtube.com/watch?v=jT9Q0coIoiU&index=29&list=PLrs4VGJJl5Jn30fRXTHvdvHJGPFZzwZvv

d. Skjótt hefur sól brugðist sumri un cântec popular islandeză realizat de Ragga Gröndal. De pe CD-ul Þjóðlög (Folk Songs), lansat 2008 https://www.youtube.com/watch?v=xGgradGEQZY&index=60&list=PLrs4VGJJl5Jn30fRXTHvdvHJGPFZzwZvv

III. Funi: Bára Grímsdóttir și Chris Foster