"Prieteni dragi!!!

Sunteti invitati, miercuri 29 iunie la ora 14 la Muzeul Judean de Istorie si Arheologie Baia Mare, Strada Monetariei nr 1-3, pentru lansarea volumului, realizat in cadrul proiectului, a carei coperta o aveti mai jos!

Pentru cei care veniti exista un volum rezervat voua!

Va astept cu drag, Rodica Silvia Pop."

Pentru a descarca cartea va rugam dati click pe imaginea de mai sus.

Cateva informatii despre cantecele si dansurile islandeze

Caracterul cantecului si dansului islandez este dat de originea poporului, popor nordic care sute de ani au fost sub dominatie daneza si norvegiana, care si-au pus amprenta asupra folclorului.

Partenerii nostri din proiect au incercat sa ne prezinte ce a mai ramas si au reusit sa conserveze din folclorul care-l aveau cu multi ani in urma. Motivele cantului si a dansului parca sunt unice peste tot (dragostea, bucuria, tristetea, greutatile zilnice, evenimentele prin care omul trece prin viata).

Cantecele prezentate au avut in mod special caracter liric, fara masuri muzicale concrete, cintece cu caracter melancolic, acapela sau acompaniate de instrumente cu coarde foarte asemanatoare cu titera. Cu totul ca religia nu reprezinta actual mare lucru in viata lor au si cintece cu caracter religios.

Dansurile populare se desfasoara pe melodii cantate de dansatori si nu sunt insotite de strigaturi. Formula de dans este in perechi cu pasi simpli desfasurati pe desen care urmareste in mod deosebit cercul si linia. Un neavizat poate sa le confunde foarte usor cu dansurile germane.

Cu ocazia lansarii cartii au fost lansate si 3 DVD-uri.

Ele se numesc:

1. Folclor vocal instrumental - Pentru a vizualiza continutul lor va rugam accesati

.

2. Folclor coreografic - Pentru a vizualiza continutul lor va rugam accesati

.

3. Traditii si mestesuguri traditionale - Pentru a vizualiza continutul lor va rugam accesati

.

Artistii islandezi care apar pe DVD-uri sunt: Gudrun M., Gudrun I., Bara Grismdottir, Chris Foster, Marget Brynjultsdottir, Gunnar Bjorgvinsson